A 15-29 éves korosztály inkább apolitikus

Székely Levente, a Nézőpont-hoz tartozó „Kutatópont Műhely” kutatási igazgatója, a Kárpát-medencei nagymintás ifjúságkutatás vezetője szerint a 15-29 éves korosztály inkább apolitikus, vagyis nem a politikai és közéleti kérdések töltik ki a mindennapjaikat. Ez az életszakasz olyan igazán fontos dolgokról szól, mint hogy kik vagyunk és kik akarunk lenni, kivel kössük össze az életünket és tervezzük a közös jövőt, így viszonylag kevés szerep jut a politikának. A fiatalok körében nagyon alacsony azoknak az aránya, akiket konkrétan érdekel a politika.

Manapság leginkább a digitális világ, a közösségi média köti le a fiatalokat. A fiatalok fele sajátjának fogadja el szülei politikai nézeteit, mert, szemben saját maguk tájékozatlanságával, a szülőket általában politikai szempontból tájékozottnak tartják. A 2016-os eredmények azt mutatják, hogy tízből nyolc fiatal legalább egyik szülője politikai nézetével egyetért, vagyis minden jel arra utal, hogy a status quo őrzése benne van a fiatalság attitűdjében.

A rendszerváltás óta fokozatos életszínvonal-növekedés ment végbe Kelet-Közép-Európában, a társadalom jó része többé-kevésbé elégedett a helyzetével. A legtöbb fiatal otthon lakik, a szülei biztosítják megélhetését, finanszírozzák tanulmányait, a szórakozás számtalan lehetősége rendelkezésre áll, mi értelme lenne lázadni? – teszi fel a kérdést, hozzátéve: okostelefonnal a zsebben nem igazán érünk rá filozofálni, az élet nagy dolgain gondolkodni. Ma a fiatalok azt csinálnak, amit akarnak, sokféle formában megélhetik a szabadságukat. A társadalom egyre kevésbé kényszerít rájuk kemény szabályokat, így nincs miért lázadni, a kis lázadások pedig nem tudnak összeállni egy egésszé. Az idősek nyitottak a fiatalok gondolkodásmódjára, de politikai vezetőnek nem feltétlenül fogadnának el fiatal személyt.

Köszönet Krómer Istvánnak!