A tücsök és a hangya – ma

E klasszikus állatmese – posztmodern, XXI. századi magyar verziójában – pompásan megjeleníti a munkaalapú társadalmi berendezkedés és a feltétel nélküli alapjövedelem ellentétét.

AZ EREDETI VERZIÓ:

A hangya a forró nyarat szorgalmasan végigdolgozta, építgette-szépítgette házát, és élelmet halmozott fel, felkészülvén a kemény télre. A tücsök úgy gondolta, a hangya bolond, és végigmulatta a nyarat. Eljött a tél, a hangya nem fázott és nem éhezett, ám a tücsök élelem és szálláshíján a hidegben lelte halálát.

A HUMÁNUS VERZIÓ:

A hangya a forró nyarat szorgalmasan végigdolgozta, építgette-szépítgette  házát, és élelmet halmozott fel, felkészülvén a kemény télre. A tücsök úgy gondolta, a hangya bolond, és végigmulatta a nyarat. Eljött a tél, és a tücsök bekönyörögte magát a balek hangyához, ahol tovább mulatozott.

A MAI POSZTMODERN VERZIÓ:

A hangya a forró nyarat szorgalmasan végigdolgozta, építgette-szépítgette házát, és élelmet halmozott fel, felkészülvén a kemény télre. A tücsök úgy gondolta, a hangya bolond, és végigmulatta a nyarat. Eljött a hideg tél, és a nélkülöző tücsök sajtótájékoztatót hívott össze, azt  a kérdést feszegetve, hogyan lehet az, hogy míg egyesek kint fagyoskodnak a hidegben, mások úgy élnek, mint a hangya. A CNN, az RTL Klub, a TV2 és az MTV felvételeket mutatott be a didergő tücsökről, és a melegben, terített asztal mellett henyélő hangyáról.

A világ döbbenten konstatálta az égbekiáltó különbséget. Hogyan lehetséges egy ilyen jól fejlődő, épülő országban a tücsköt így sorsára hagyni? A NZSZ (Nemzetközi Zöldbogarak Szövetsége) vezetői több hírműsorban is „zöldellenes elfogultsággal” vádolták a hangyát, és felhívták a figyelmet arra a szomorú tényre, hogy a világon sok tücsök áldozata ennek a kirekesztő mozgalomnak.

Breki, a béka,  a tücsökkel együtt lépett fel a Mónika Show-ban, és mindenki könnyekre fakadt, amikor az „Azért Vannak A Zöldbarátok” című slágert énekelték.

Lengyel László politológus a „Mélyvíz” adásában kifejtette, hogy a hangya a  tücsök kárára szépen meggazdagodott, és egyúttal az ilyen típusú  jövedelmek elvonását célzó adójogszabály szükségességét hangoztatta az  „egyenlő közteherviselés” szellemében.

VÉGÜL, AZ „EGYENLÕ ESÉLYEKET AZ ANTI-ZÖLDEKKEL” SZERVEZET HATHATÓS KÖZREMÛKÖDÉSE NYOMÁN A HANGYÁT VISSZAMENÕLEGES HATÁLLYAL MEGBÍRSÁGOLTÁK, mert nyári munkái közben nem foglalkoztatott elegendő számú zöld bogarat. Adótartozásait behajtották és  házát az állam elkobozta.

A történet végén látjuk, amint a tücsök felélte a hangya utolsó téli élelemtartalékait a kormánytól kapott házban – ami nemrég még a hangyáé volt -, a hangya pedig eltűnik a hóban. Másnap reggel pedig a tücsök fogta a cókmókját és – mivel sikerült teljesen felélnie a hangya vagyonát – elindult egy újabb hangyát keresni.


Aki a mai valósággal bármi összefüggést vél felfedezni, az csak a véletlen műve… Azt pedig nem is mondtuk, hogy a hangya egy rasszista!

Forrás: interneten keringő e-mail