Balthazár Zsolt: A reformáció katolikus szemmel

A reformáció 500. évfordulójára

Balthazár Zsolt, a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend tagja, a Társadalometikai Kör állandó tagja tartott előadást 2017. február 24-én 19 órától a Körünk kibővített estjének alkalmával a Szent István teremben, népes hallgatóság előtt. Az előadás a reformáció idejét egyháztörténelmi és történelmi keretek közé helyezve idézte fel, népes hallgatóság jelenlétében. Az előadó a következőt fűzte hozzá az előadásához:

Ismerik Önök a „Hideg napok” című filmet? Még a kommunista időben készült nálunk, Magyarországon és a mi általunk, tehát a magyarok által az 1942-es megszállás ideje alatt elkövetett délvidéki tetteket mutatta be, erősen önkritikus módon. Azt várhattuk ezután, hogy válaszul a szerbek is készítenek egyszer majd egy filmet, amiben önkritikus módon azt mutatják be, hogy milyen szörnyűségeket követtek el ők a magyarok ellen 1944-ben. De sajnos ezt hiába vártuk, ilyen beismerés a szerbektől soha nem történt, azóta sem.

Most itt egy hasonló dolog kezdeténél vagyunk: én itt önkritikusan, azaz a Katolikus Egyház akkori gyengeségeit is előadva mutattam be azt, hogy az Egyház milyen történelmi állapotban, hogyan válaszolt a megújítást célzó akkori törekvésekre, köztük a reformációra. Most azt várom, hogy egy protestáns egy másik előadásban önkritikus módon mutassa be a reformáció kezdeti fellépését, terjedését, és katolikus-ellenességét.  Vajon lesz-e valamikor egy ilyen előadás?”

Szólj hozzá!