Egyszerűen barbár

Aki még mindig nem fogja fel, hogy tőlünk nyugatra milyen ideológiai nyomás nehezedik a keresztényekre, annak a figyelmébe ajánljuk a következő friss hírt. Néhány éve a magyar média is beszámolt Matthew Grech máltai férfiról, aki az X-Faktor tehetségkutatóban mondta el, hogy bár korábban homoszexuálisként élt, megtért, és új életet kezdett. 

Grech hátat fordított homoszexualitásának, és ma már nem identitásaként tekint rá, hanem egy helytelen életvitelként, amelyet megbánt és hátrahagyott, mert ellentétes a keresztény hitével. Arról is beszélt, hogy milyen lelki folyamatok vezettek oda, hogy élete egy pontján férfiakkal lépett szexuális kapcsolatra. Amikor az erről szóló beszámolókat a Facebookra feltették, a közösségi médium azonnal le is tiltotta azokat, mert szembemegy a hivatalos állásponttal, amely szerint a homoszexualitásból nincs gyógyulás, és minden ilyen hír súlyos károkat okoz az érintettek lelkében. Nos, az ügy nem állt meg a cenzúránál.

A máltai rendőrség idén február 3-ra beidézte a harminchárom éves keresztény férfit, és az ún. 3. cikkely megsértéséért vagy 5000 eurós bírságra, vagy 5 hónap börtönbüntetésre számíthat. A cikkely Máltában tiltja, hogy a homoszexuális hajlam megváltozásának lehetőségét bárki propagálja. Grech azzal „vétett” a törvény ellen, hogy elmondta a saját történetét, és a szexualitással kapcsolatos keresztény álláspontját nyilvánosság előtt kifejtette. Grech a PMnews máltai csatornának adott interjúban egyébként nem bátorított senkit arra, hogy vegyen részt a nemi orientáció megváltozására irányuló terápián, egyszerűen csak saját történetét és a törvénnyel kapcsolatos kritikáját mondta el. „Ismerték a homoszexualitással és általában a szexualitással kapcsolatos álláspontomat, és valamivel többet szerettek volna hallani róla, mert sokan elhallgatják a történet másik oldalát” – nyilatkozta az ügyről Grech. „[Ők] viszont meg akarták ismerni, mert kiállnak a szólásszabadságért és nem szeretik, ha egy nézőpontot pusztán azért hallgattatnak el, mert nem népszerű.”

Grech jogi védelmét az a Christian Legal Centre látja el, amelyiknek Andrea Williams brit jogásznő az igazgatója. A jogvédő szervezet nyilatkozata ezen az oldalon olvasható. Williams szerint az ügy nyilvánvalóvá teszi, milyen súlyos jogi következményei lehetnek a keresztényekre nézve annak a trendnek, hogy a szexuális orientáció megváltozására irányuló terápiákat (ezeket rendre tévesen „konverziós terápiáknak” nevezik) kriminalizálják, tiltják, börtönnel szankcionálják. Ez a helyzet jelenleg Kanadában, az USA és Ausztrália némely államában, valamint egyre több európai országban. Málta volt az első, amelyik ilyen jellegű törvényt bevezetett, és ez az első ország, ahol ezt egy ex-homoszexuális állampolgáron is próbálják érvényesíteni.

Matthew Grech tagja a szabad terápiaválasztásért küzdő IFTCC szervezet kuratóriumának, amely éppen azért tartja évek óta Magyarországon a szakmai konferenciáit, mert Nyugat-Európában ez már egyáltalán nem biztonságos. Grech szerint „a spirituális vagy világi segítségnyújtás megtagadása bármely kontextusban barbár dolog. Egyszerűen barbár. (…) Mindenki figyeljen arra, ami velem történik, akinek fontos a szólásszabadság. Ha ez megtörténhet velem Máltán, biztos lehetsz abban, hogy nemsokára meg fog történni az Egyesült Királyságban és a világ más országaiban is.”

Forrás:

https://divinity.szabadosadam.hu/?p=33003