Hetesi Zsolt: Ébresztő! A fele elfogyott

picture-6A Társadalometikai Kör estjének vendége ezen a 2010. február 5-i péntek estén Dr. Hetesi Zsolt volt, a Fenntartható Fejlődés és Erőforrások Kutatócsoport vezető kutatója, ismert publicista. Azok számára, akik nem ismerik munkásságát, friss blogjai, írásai  itt érhetők el. Ezek között szerepel A világ helyzete, éghajlat, erőforrások, gazdaság. Az első elemzés bővítése (2009) című dolgozata is, amit kifejezetten azoknak ajánlottunk, akik előre fel szeretnek készülni az előadóból az alkalomra.

Az előadás címe „Ébresztő! A fele elfogyott” már önmagában is éreztette, hogy az előadás célja a hallgatóság eddigi véleményének drasztikus megváltoztatása. A felhozott érvek kimértek, pontosak, tudományosan megalapozottak voltak.

Majd jött az eddig bekövetkezett környezeti változások súlyosságának összehasonlító bemutatása…

Az előadást izgalmas beszélgetés követte, hozzászólásokkal, eltérő véleményekkel, kiegészítésekkel. Mindnyájunknak – különösen a műszaki  vénájúaknak – nehéz volt megemészteni azt a nem túl rózsás jövőképet, ami az előadás konklúziója volt a helyzet műszaki-technológiai-környezeti következményeit illetően. Többször felmerült bennünk a kérdés: csak lesz valamilyen megoldás, ami majd megment minket? (És akkor változatlanul élhetnénk a megszokott módon…) A következtetések végső kicsengése: jelentős változások várhatók szükségképpen, már 15 év távlatában is. Ezt követően már csak azt mérlegeltük, hogy mi a teendőnk ilyen helyzetben, akár holnaptól.

Szólj hozzá!