Kísérlet családi erőszakra

Na, haladjunk a korral: magam is megpróbálkoztam, hogyan lehetek erőszakos otthon.

Először megnéztem a szobaajtókat, de egyikben sem volt kulcs, az unokák miatt azokat valahova gondosan eltettük. Ez tehát ugrott, így nem leszek képes bezárni a feleségemet az egyik szobába.

Hogy a várandós feleségemet nekilökjem az ajtónak, hmm, ez sem tűnt reális projektnek, magam már túl vagyok a hetvenen és feleségem sem sokkal fiatalabb. Szóval ez is ugrott. De a kés! Az menni fog, gondoltam. Odamentem a konyhafiókhoz és elővettem egy rendes nagy szeletelő kést. Jól megmarkoltam és kerestem a feleségemet a lakásban. Az előszobában takarított éppen. Odaálltam pár méterre tőle, remélve, hogy azért picit félelmetes benyomást keltek. De ő csak felnézett, és mivel rendes asszony, jelezte, hogy látta a dolgot. Ezért kedvesen odavetette: „becsináltam”. Hát nem maradt más, eloldalogtam és visszatettem a kést a fiókba.

Maradt már csak a saját kezdeményezésű kreativitás. Kerestem az alkalmat és egyszer csak eljött a pillanat! Meg akartam csókolni a feleségemet, de ő ellenkezett, mondván, hogy fáj a torka, náthás, nehogy elkapjam. Na, ekkor eljött az időm és… azért is megcsókoltam. Sikerült, ez az egy másodperc valódi családi erőszak volt!


Nem, a legkevésbé sem akarok ezzel a családi, házaspári erőszak áldozatain gúnyolódni. Sőt. Azt akartam bemutatni, hogy vannak, akik másképp élnek. Akik évtizedek óta szerelemben vagy szeretetben – itt vérmérséklet kérdése, ki hogyan fogalmaz – és boldogságban élnek együtt. De erről általában hallgatnak. Ha keresztények, akkor pontosan tudják, kinek adhatnak mindezért hálát. Hiszen nem mindenkinek adatik meg ez a közös boldogság, nincs ez minden házasságban. Van, ahol a közös élet küzdelmesebb, netán válással végződik, vagy az életkor előrehaladtával egyikük már eltávozott a földi életből. De sokan, meglepően sokan élnek házastársukkal együtt idősként is csöndes boldogságban. Erről nem szólnak bombasztikus szerelmi történetek, ilyenről leginkább gyászjelentések elejtett szavaiból vagy 25 / 50 éves házassági évfordulók ünnepléséből értesülünk. Pedig jó, ha erről a fiatal házaspárok tudnak, mert ez nagy reményük: ők is remélhetik, hogy Isten kegyelméből ilyen boldog életük lesz a közös évtizedek során.

Deres Pál
Email cím: deres.pal@gyujtemeny.nhely.hu