Miért szavaztak a britek a kilépés mellett?

Nigel Farage szerint az Unió legnagyobb problémája, amiért a britek a kilépés mellett szavaztak az, hogy „lopva és félrevezetéssel, anélkül, hogy valaha is megmondták volna a briteknek és Európa más népeinek, politikai uniót kényszerítettek rájuk.”

Lóránt Károly szerint Farage ezzel mindenki számára nyilvánvalóvá tette a brit kilépés okát: ők egy gazdasági közösségbe léptek be, amelyet az unió vezetői lopva egy központosított birodalommá alakítottak át. Lóránt szerint felesleges számolgatni, hogy az angolok jól vagy rosszul járnak a kilépéssel, ami nekik most számít, az a szuverenitás visszaszerzése.

A hatáskör kiterjesztése vagy úgy történik, hogy a már meglévő területeken igyekszik az egyhangú döntéseket igénylő kérdéseket minősített többségi döntési körbe átterelni, vagy pedig úgy, hogy olyan új területeket talál, ahol a döntéseket eleve minősített többséggel hozzák. Ez utóbbira példa a klímapolitika, ahol az egyes országok gazdaságát érintő olyan alapvető kérdésekben, mint az energiaellátás és annak szerkezete, az unió akaratát a tagállamokra kényszeríti. Ugyanakkor a tagországokat tönkretevő politikáért, például azért a kárért, amelyet az euró bevezetésével a dél-európai országoknak okoztak, senkit sem lehet felelősségre vonni.

Forrás: magyarhirlap.hu

Köszönet Krómer Istvánnak