Német keresztény család kapott menedékjogot Amerikában

nemetcsaladPolitikai menedékjogot kapott Tennessee államban az a német család, akiket pénzbírsággal sújtott és gondviselői joguk elvesztésével fenyegetett a német igazságszolgáltatás, amiért elutasították az iskolai oktatást és otthon tanították gyermekeiket.

A baden-württembergi Romeike házaspár 2008-ban azért vette ki gyermekeit az állami iskolából, mert úgy látta, hogy keresztényellenes világnézetre nevelik őket. A szülők úgy döntöttek, maguk fogják tanítani öt gyermeküket – csakhogy ezt tartományi törvény tiltja. A helyi hatóságokkal történt összeütközések után a család kivándorolt Amerikába, ahol 2009-ben politikai menedékjogot kértek. A kedvező döntés e héten született meg. A Der Spiegel című újság idézi az amerikai bírót, aki szerint „a családnak alapos oka volt az üldözéstől való félelemre”.

A Der Spiegel beszámol róla, hogy 2006 végén a német alkotmánybíróság határozatban tiltotta meg, hogy a szülők vallási meggyőződésük miatt kivehessék gyermekeiket az iskolából, és kimondta, hogy a gyermekek számára teljesen elfogadható, ha más vallási felfogással is találkoznak. 2007-ben a szövetségi legfelsőbb bíróság úgy rendelkezett, hogy akár gondviselői joguktól is meg lehet fosztani azokat a szülőket, akik megszegik a törvényt, mivel a társadalmat jogok illetik meg a vallásos meggyőződésen vagy világnézeten alapuló „paralel társadalmakkal” kapcsolatban.

Lutz Görgens, az Egyesült Államok délkeleti területeinek német konzulja az AP hírügynökségnek küldött e-mailjében hangsúlyozta, hogy Németországban a szülők többféle – állami, egyházi, magán-, illetve alapítványi – iskola közül választhatnak, és a kötelező oktatás magas színvonalat biztosít. Az otthoni oktatás védelmében tevékenykedő HSLDA (Home School Legal Defense Association) szervezet ügyvéd munkatársai viszont úgy vélik: az érvényes német rendelkezések sértik a gyermekeiket otthon tanító szülők emberi jogait. „Nincsenek biztonságban Németországban, hiszen a két legmagasabb szintű bíróság úgy határozott, hogy a gyermeküket otthon oktató szülőket, mint valami ‘paralel társadalmat’, el kell tüntetni.” Amellett, hogy a felmérések szerint az otthoni oktatásban részesülők tudásban és szociálisan egyaránt kitűnnek világszerte, „a szülőknek jogában és hatalmában áll, hogy illetéktelen állami beavatkozás nélkül maguk döntsenek a gyermekeik nevelésével kapcsolatos kérdésekben.”

Magyar Kurír, 2010. január 30. 8:29

Szólj hozzá!