Német püspökök az azonos neműek párkapcsolatainak megáldásáról

Március 17-én a Katolikus.ma is hírt adott arról, hogy a Hittani Kongregáció válasza, állásfoglalása szerint az Egyház nem áldhatja meg az azonos nemű emberek párkapcsolatát. A Kongregáció válaszának közzétételéhez Ferenc pápa is hozzájárult, azaz a szöveggel egyetértett.

Röviden összefoglalva: a Hittani Kongregációhoz beérkezett egy kérdés arra vonatkozóan, hogy azonos nemű személyek élettársi kapcsolatának megáldására van-e hatalma az Egyháznak. A válasz egyetlen szó volt: Nincs. A Kongregáció válasza elsősorban német nyelvterületen erőteljes megnyilatkozásokat váltott ki, és rámutatott az Egyházon belüli polarizációra.

A németországi Szinódusi Út vezető egyházi személyiségei, köztük a német püspöki konferencia elnöke, Georg Bätzing limburgi püspök, Marx müncheni bíboros, az aacheni, esseni, mainzi és Drezda-Meisseni püspök a megáldás mellett foglalt állást. A Szinódusi Út március 27-én álláspontja támogatására egy 2600 aláírást tartalmazó petícióval is előrukkolt. A petíciót átadták a Szinódusi Út szexualitással foglalkozó fóruma társelnökének, az átadó eseményen pedig kitűzték a szivárványos lobogót és a nagy befolyással bíró, világi Német Katolikusok Központi Bizottságának a zászlaját is. Ez a szervezet egy megfelelő megáldó szertartás kidolgozását kéri minden német egyházmegye számára.

Az egyházi „progressziót” sürgető szárnnyal szemben Woelki kölni érsek, Voderholzer regensburgi püspök, a freiburgi, eichstätti, görlitzi passaui püspökök viszont üdvözölték a Vatikán egyértelmű, tisztázó állásfoglalását.

Március 28-án Christoph Schönborn bíboros, bécsi érsek is nyilatkozott ez ügyben az osztrák ORF csatorna Pressestunde című műsorában. Korábbi kritikáját megismételve elmondta, hogy aggályosnak tartja a szabályozásnak mind az időzítését, mind pedig a formáját.

Franz Lackner érsek, aki Schönborn utóda az Osztrák Püspöki Konferencia élén, szintén fenntartását hangoztatta: „Nehéz elhinni, hogy az Egyház részéről lehetetlen lenne bármiféle szertartás” – nyilatkozta március 19-én.

A 76 éves Schönborn bíboros, aki annak idején részt vett a Katolikus Egyház Katekizmusának összeállításában (!), mostani nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy fontosnak tartja a férfi és nő közötti szentségi házasság jelentőségének a hangsúlyozását, de az Egyház szerepe az, hogy „mater et magistra”, azaz „anya és tanító” legyen, és a két feladat közül az anyai az első. Úgy vélte, nem csoda, ha az emberek azt kérdik maguktól: „Vajon ez az anya nem akar engem megáldani?”

„Kevesebbet kellene beszélnünk a szexualitásról és többet a szeretetről; többet kéne beszélnünk a sikeres, boldog kapcsolatokról és kevesebbet arról, hogy mit szabad és mit nem”

– mondta a bíboros, aki egyben sajnálkozását fejezte ki, hogy a szabályozás sérti, bántja az azonos nemű párokat.

Arról nincs hír, hogy azzal kapcsolatban is sajnálkozott volna, hogy a párkapcsolatban élő azonos neműek pedig Jézus Krisztust bántják meg, Neki okoznak fájdalmat…

Szerző: Solymosi Judit
Forrás: katolikus.ma