Gyakorolni mit?

Hát az értékek feltárását. Ráadásul az etikai értékek és így a társadalometikai értékek sem egymással egyenrangú értékek, hanem léteznek magasabb rendű és alacsonyabb rendű értékek. Vannak a világon azonban értéktelen, sőt kifejezetten káros gondolatok, elvek, megközelítések is. Emiatt az értéktelenségek is feltárhatóak. Mindezt lehet itt, a “– Gyakorlóterep” rovatban gyakorolni.

Az Olvasó számára érdekes és izgalmas gyakorlatot javasolunk: e rovat cikkeit éppen a bennük rejlő értékek vagy azok hiánya mentén megvizsgálni. Nem gondoljuk, hogy ez mindig könnyű, hiszen a világban felbukkanó gondolatok, elvek, fogalmak gyakran a társadalom szempontjából nehezen kibogozhatóan tartalmaznak értékeket. Vagy kiderül, hogy nincs is bennük érték. Vagy először úgy tűnik, nincs bennük, aztán rájövünk, hogy mégis. Sőt, talán még veszélyesebb dolog a fordított, a kívül mézes-mázas belül rohadt eset: először úgy tűnik, klassz, értékes dologról hallunk, aztán kiderül, hogy mégsem az. Ráadásul a dolgok nem mindig fehérek és/vagy feketék. A színek és a szürkeség árnyalatai néha elegánsan takarják el szemünk elől a lényeget.

Pedig úgy gondoljuk, hogy a dolgokat mindig lehet az értékük szerint, a bennük rejlő szép és jó vagy éppen rossz és káros felől feltárni. Ez azonban nem mindig könnyű, vannak esetek, amikor szinte rejtvényfejtésnek tűnik a dolog megméretése. Akkor is ezt gondoljuk, ha tudjuk, sokan vannak olyanok a világban, akik az egészről azt  a számunkra képtelenséget állítják, nincs is olyan, hogy objektív érték, ne is keressük azt, az igazság és még sok – nekünk fontos – dolog csak emberi kitaláció, relatív és csak egy emberi megegyezéstől, netán – még rosszabb – a praktikusság viszonylagosságától függ. Még akkor is azt gondoljuk, hogy a gondolatok, elvek, fogalmak, megközelítések valódi, belső értéke feltárható, ha azt az Olvasó, sőt, gyakran a szerkesztő maga sem tudja azonnal frappánsan elővezetni vagy éppen annak hiányát kimutatni. Tapasztalatunk szerint azonban az idő a dolgok mélyére látni kívánóknak dolgozik.

E gyakorlóterep tehát nehéz terep, mivel a „TÉMÁINK” rovatban közöltekkel szemben e „GYAKORLÓTEREP” rovatunkban olyan gondolatokat, véleményeket teszünk elérhetővé, amelyek értéke korántsem egyértelmű:

  • van közöttük olyan, ami valószínűleg teljesen elvetendő
  • van, amelyik a jó és rossz összegyúrása
  • és van, ami esetleg csak kicsit zűrös.

Az olvasnivalók többsége ebben a „— Gyakorlóterep” rovatban tehát a legkevésbé sem tükrözi a szerkesztők véleményét.