Tiltakozott a káld pap a „Meleg Büszkeség Hónapja” miatt, letiltották a közösségi oldalait

2020.06.09.

Az Egyesült Államokban június a „Meleg Büszkeség Hónapja”. Simon Esshaki káld katolikus pap június 1-jén ezzel kapcsolatban egy rövid videót tett közzé a saját TikTok és Twitter közösségi oldalán, amit aztán hamar el is távolítottak.

A videóban a pap ezeket mondta:

A keresztényeknek nem lenne szabad támogatniuk a Meleg Büszkeség Hónapját. És nem azért, mintha gyűlölnénk a saját nemükhöz vonzódó embereket, hanem mert tudjuk, hogy a házasságnak mind a természettörvény, mind pedig az isteni törvény alapján férfi és nő között kell fennállnia.

A katolikus egyház azt tanítja, hogy szeretnünk kell mindazokat, akiknek homoszexuális hajlamai vannak (ld. A Katolikus Egyház Katekizmusa, 2358. pont) – csakhogy szeretni valakit nem azt jelenti, hogy egyetértesz minden egyes cselekedetével. Szeretni valakit annyit tesz, hogy a legjobbat akarod neki. És nem az a legjobb, ha támogatod őt a bűnös cselekedeteiben, legyenek azok akár homoszexuális, akár más parázna cselekedetek, illetve bármilyen bűnök. Minden bűn rossz, mi pedig mindannyian bűnösök vagyunk, mindannyian küzdelmet folytatunk. Mindannyian rászorulunk Isten kegyelmére, hogy hátrahagyhassuk a bűneinket – mondta videóüzenetében Simon Esshaki atya.

„A katolikusok ezt a hónapot Jézus Szentséges Szívének ajánlják. Ezért ahelyett, hogy a bűnös vágyainkat követnénk, kövessük inkább Jézus Szentséges Szívét, és próbáljunk meg olyanná válni, mint ő. Imádkozzunk minden bűnösért és szeressük őket, de ne támogassuk a bűnös cselekedeteiket” – hangoztatta a káld pap.

Aztán Június 4-én az atya a következő üzenetet tette közzé:

„A videóra válaszul gyűlölködő hozzászólások és üzenetek ezreit kaptam, köztük halállal, valamint az én és a családom felkutatásával fenyegetőket. Mindezek mellett álprofilokat hoztak létre a nevemben közösségi és párkereső oldalakon, amelyek nyilvánvalóan hamisak, és csak azért készültek, hogy lejárassanak velük. Azt gondolva, hogy segíthetek vele véget vetni ennek, néhány órára felfüggesztettem a Twitter-oldalamat. Jézus azt mondta: Szeressétek ellenségeiteket és imádkozzatok azokért, akik üldöznek titeket (Mt 5,44). Ezért neki engedelmeskedve és az ő példáját követve továbbra is szeretni fogom azokat, akik ezeket teszik, és imádkozom értük. Arra biztatlak titeket, hogy ti is tegyétek ezt.”

Az atyát később a videójáért a TikTok és a Twitter is az oldala átmeneti felfüggesztésével büntette, a közösségi elveik megsértésére hivatkozva – nyilvánvalóan a szólásszabadság nagyobb dicsőségére… 

Ugyanakkor üzenetével sokakhoz sikerült eljutnia, felnyitva a szemét olyan felhasználóknak is, akik eddig csak a liberális narratívában hallhattak a kereszténység vonatkozó tanításáról. Simon Esshaki remekül foglalta össze a katolikus álláspontot, aminek ismerete elengedhetetlen, ha vitába bocsátkozunk ebben a témakörben. 

Forrás: Facebook